ישנם פרמטרים רבים שצריכים להילקח בחשבון בעת תכנון מבנה מגורים.
כאשר מתכננים מבנה לאוריינטציה, ישנה השפעה רבה על איכות החיים של המתגורר.
על כן אבן יסוד משמעותית בתכנון הינה הצבת המבנה ביחס נכון לאוריינטציה ולאקלים הסביבתי של המבנה, ובחינת היתרונות והחסרונות במיקום הפרוגרמות השונות ביחס למזג האוויר הסבבתי.
פרמטרים רבים ניתן לשנות במהלך התכנון אך קביעת פרוגרמה והצבת חללים מרכזיים בעת בחירת חלופת תכנון והגשה לרשות הינה מורכבת מאוד לשינוי עקב כך שמכלול התכנון מתבסס על תכנון היסוד הפרוגרמתי של הדירה.
דירות רבות, משוכפלות בבנייה רוויה וכל המפריד ביניהם הינו כיוון הדירה ביחס למבנה עצמו או מיקום הקומה ביחס לבניין, אך במציאות הדירות מגיבות בצורות שונות לחלוטין אחת מהשנייה ביחס לחדירת האור, זרימת האוויר, ולכידת החום.
נתונים אלו נשמעים רפטטיביים אך הינם מעצבים את איכות חיינו במיוחד במרקם הבנייה הרוויה.
חדירת האור
העוצמה וכיווני האור משתנים בחללי המבנה, על כן יש צורך להחליט היכן המיקום הנכון ביותר של הפרוגרמות העיקריות הדרושות יותר שעות אור ולהתאים את התכנון ככול הניתן על מנת לאפשר תאורה טבעית ודירות שטופות שמש.
פעמים, תכנון התב"ע (תכנון בניין עיר) מאלץ לתכנן את המבנה באוריינטציה עירונית נכונה ובכך החזית הראשית פונה כלפי הרחוב, ומאידך, באוריינטציה לקויה מבחינת מזג האוויר הסבבתי . ישנם מספר אפשריות בהן ניתן לגשר על פערים אלו לדוגמא, רוחב חלונות ביחס נכון לאקלים הסביבתי או הפניית המרפסות באוריינטציה נכונה על מנת לקבל אור עקיף אל המבנה הנזרק מרצפת המרפסת.
לכידת ושחרור החום
תכנון לכידת וחדירת החום אל המבנה הינה פרמטר משתנה בהתאם לחבל הארץ בו אנו מתכננים , באזור חמים נרצה למגר את חדירת החום ולאפשר שחרור מרבי של החום הלכוד במבנה, בשונה מחבלי ארץ קרים בהם נרצה ללכוד ככול הניתן את החום ולמנוע את שחרורו.
התכנון הנ"ל מתאפשר באמצעות מיקום הדירה ביחס לצד דרום , מיקום הפרוגרמה בצורה נכונה , מיקום החלונות וגודלם.
לדוגמא, בחבל ארץ חם נמקם את חדר הדיור בצד צפון ונתכנן פתחים גדולים, ומצד דרום, נתכנן חללים הדורשים חלונות קטנים שהשהות בהם מעטה ביחס לשאר חלקי הדירה ,ולהפך בחבל ארץ קר.
"מיקום איכותי של פרוגרמה הינו שילוב נכון של כיוון ביחס לשהות בחלל החדר"
הסעת האוויר
האויר והבריזה, גם הם מושפעים מהכיוון אליו הדירה פונה, ישנם חללים בבית הדורשים יותר אויר, בשל אופי הפעילות המתבצעת בהן, כמו סלון מטבח, שבהן יש פעילות ערה במהלך היום, והשהיה בהן ממושכת, ולעומת זאת ישנם חללים שבשל אופי הפעילות הנמוך בהן, נדרשת פחות תחלופת אויר, כמו חדרי השינה.
נרחיב קצת על כיווני האויר-
כיוון אוויר צפוני:
ידוע ככיוון עם מעט שמש, כיוון זה יותר קריר ומוצל, ויותר חשוך, מכיוון שמסלול השמש לא עובר ישירות דרכו, זהו יתרון בחודשי הקיץ החמים, אך חיסרון בחורף, כאשר אנו מחפשים לחמם את חלל הבית.
כיוון אוויר דרומי:
מכיוון שהשמש עוברת במסלול הדרום, זהו כיוון שטוף שמש במהלך רוב היום, כך שהוא מהווה יתרון בחורף, בחימום הטבעי של הבית, ומהווה חסרון בקיץ, כאשר קרני השמש החומות חודרות לדירה בעוצמה, ויוצר מצב שהדירה סופגת את החום.
כיוון אוויר מזרחי (שרקיה):
כיוון זריחת השמש, לכן בשעות הבוקר המוקדמות תהיה קרינה ישירה, ולאחר מכן החלל יהיה מוצל ונעים, ישנו יתרון למקם חדרי שינה בצד זה, ולקבל יקיצה טבעית מקרני השמש החודרות בבוקר.
מכיוון מזרח מגיע אוויר חם מהמדבריות הרחבות באסיה שמקבלות חימום יתר, האוויר החם הנ"ל מכונה "שרקיה" , על כן חזית נוספת, ככל שצמודה לחלק המזרחי בארץ, מתחממת לא רק מחימום ישר של השמש אל גם מהסעת גלי החום.
כיוון אוויר מערבי:
השמש שוקעת במערב, לכן בשעות הערב, נקבל את קרני השמש, ותגיעה בריזה נעימה מכיוון הים, מה שיגרום לחדרים הפונים לצד זה להיות נעימים.
לסיכום
כאשר מתכננים מבנה, האקלים הסבבתי משפיעה על איכות החיים בדירה, השפעות האקלים משתנות בין חבלי הארץ השונים, ועל כן, תכנון חללי הדירה, הפתחים, ומיקום המרפסות משתנה בהתאם.